Geschiedenis van Italiaans ijs

Wie het nu exact heeft uitgevonden is nog altijd de vraag, maar dit is wat we wel weten:

Italiaans ijs gaat zelfs terug naar het tijdperk van de Romeinen, zij maakten van sneeuw uit de bergen, gemengd met rozenwater en honing, dat samen aten zij al als een soort sorbet.

In 1292 kwam Marco Polo met een recept van zijn verre reizen dat hij mee terug nam naar Italië. Dit was het eerste ijsrecept wat gemaakt werd met behulp van kunstmatige bevriezing. Deze techniek had hij afgekeken bij de Chinezen die hiervoor een mengsel van water en salpeter gebruikten. (aan de verhalen van Marco Polo wordt nu getwijfeld, de techniek van toen is een feit)

In de loop van de eeuwen is het Italiaans ijs verspreid over de rest van Europa, mede dankzij de Siciliaan Francesco Procopio de Coltelli, die geldt als een van de meest invloedrijke personen in de geschiedenis van het Italiaans ijs. In 1686 opende hij, met succes, in Parijs een café genaamd “Cafe Procope”.

Het beroep van ijsmaker werd in Italië van vader op zoon overgegeven. In de 20e eeuw emigreerden veel Italianen uit de Alpendalen, waar te weinig landbouwgrond was om de grote gezinnen te voeden, naar andere delen van Europa. Elk dal specialiseerde zich in een ambacht waaronder veel in Italiaans ijs.

 

I love gelato

5 thoughts on “Geschiedenis van Italiaans ijs

  • Ook ik kwam vroeger bij Latinia op de Heuvel, 1964-1966 vooral op zondagavond. Dan was het er natuurlijk extra druk omdat om 19.00 Sport in beeld begon. Bij ons (mijn moeder runde het filiaal van bakkerij Paijmans-Delgeyer op de Spoorlaan) stond Latinia bekend als ‘de Matteucci’. Ik herinner me twee dochters en een zoon, maar die laatste zag je niet zoveel in de zaak. Met hem was ik een tijdje bevriend en ik bezocht de woning boven de winkel. Ik werd heel gastvrij ontvangen.
    Wat me altijd bijbleef: als je dan voor twee gulden of zo frites bestelde, en ze vulden de zak, dan pauseerde die ene dochter na de laatste schep 1-2 seconden waarbij ze in de zak keek. Of dat een functie had?
    Later (1974-1977) kwam ik er wel eens op zaterdagavond na het stappen. Wat me ook altijd is bijgebleven is de brutaliteit die het Tilburgse uitgaansvolk zich meende te kunnen veroorloven tegenover het personeel van Latinia. Ik zie een van de dochters nog in de winkel staan, ze was niet van een kleintje vervaard, maar de blik in haar ogen kan ik niet anders dan als ‘verbijsterd’ omschrijven. Na meer dan een halve eeuw nog steeds plaatsvervangende schaamte.

  • A secret weapon for anyone who needs content. I dont need to tell you how important it is to optimize every step in your SEO pipeline. But unfortunately, its nearly impossible to cut out time or money when it comes to getting good content. At least thats what I thought until I came across Article Forge. Built by a team of AI researchers from Stanford, MIT, Carnegie Mellon, Harvard, Article Forge is an AI content writer that uses deep learning models to research, plan out, and write entire articles about any topic with the click of a button. Their team trained AI models on millions of articles to teach Article Forge how to draw connections between topics so that each article it writes is relevant, interesting and useful. All their hard work means you just enter a few keywords and Article Forge will write a complete article from scratch making sure every thought flows naturally into the next, resulting in readable, high quality, and unique content. Put simply, this is a secret weapon for anyone who needs content. I get how impossible that sounds so you need to see how Article Forge writes a complete article with the Click Here:👉 https://stanford.io/3FXszd0

  • I’m writing on this topic these days, totosite, but I have stopped writing because there is no reference material. Then I accidentally found your article. I can refer to a variety of materials, so I think the work I was preparing will work! Thank you for your efforts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.