Geschiedenis van Italiaans ijs

Wie het nu exact heeft uitgevonden is nog altijd de vraag, maar dit is wat we wel weten:

Italiaans ijs gaat zelfs terug naar het tijdperk van de Romeinen, zij maakten van sneeuw uit de bergen, gemengd met rozenwater en honing, dat samen aten zij al als een soort sorbet.

In 1292 kwam Marco Polo met een recept van zijn verre reizen dat hij mee terug nam naar Italië. Dit was het eerste ijsrecept wat gemaakt werd met behulp van kunstmatige bevriezing. Deze techniek had hij afgekeken bij de Chinezen die hiervoor een mengsel van water en salpeter gebruikten. (aan de verhalen van Marco Polo wordt nu getwijfeld, de techniek van toen is een feit)

In de loop van de eeuwen is het Italiaans ijs verspreid over de rest van Europa, mede dankzij de Siciliaan Francesco Procopio de Coltelli, die geldt als een van de meest invloedrijke personen in de geschiedenis van het Italiaans ijs. In 1686 opende hij, met succes, in Parijs een café genaamd “Cafe Procope”.

Het beroep van ijsmaker werd in Italië van vader op zoon overgegeven. In de 20e eeuw emigreerden veel Italianen uit de Alpendalen, waar te weinig landbouwgrond was om de grote gezinnen te voeden, naar andere delen van Europa. Elk dal specialiseerde zich in een ambacht waaronder veel in Italiaans ijs.

 

I love gelato

2.220 thoughts on “Geschiedenis van Italiaans ijs